Bouwen aan mensen

De Werkhal fixt fietsenband

In Geleen-Zuid is een nieuwe plek ontstaan. Van en voor bewoners van de wijk. Om te klussen, leren en ontmoeten. De Werkhal in de Wagenaarflat in Geleen is er.

Band kapot = fiets kapot

Huub Adriaens (complexbeheerder van ZOwonen) heeft de afgelopen maanden samen met bewoners en partners hard gewerkt om De Werkhal klaar te krijgen. “We wisten van tevoren niet precies wat voor een plek het zou worden. Bewoners en mensen uit de buurt hebben zelf aangegeven wat zij nodig hebben. Ik krijg regelmatig de vraag: Huub heb je een hamer voor me? Voor veel mensen betekent een kapotte fietsband, dat hun fiets kapot is, omdat ze niet weten hoe een band te plakken. Voor veel mensen zijn er weinig mogelijkheden om zelf die klus op te pakken. Daar willen we met De Werkhal verandering in brengen. Het is net een café of een soort buurthuis, maar dan anders. Een plek die leeft en waar iedereen uit Geleen-Zuid naartoe kan met zijn of haar klus”.

Samen klus klaren

De Werkhal is een werkplaats. Mensen uit de buurt kunnen er klussen. Om fietsen te repareren of naaiwerk te doen. “Wat De Werkhal anders maakt, is dat de mensen zelf mee gaan klussen en ze niet gaan zitten wachten tot de klus geklaard is. Door het samen te doen, leren ze van elkaar. Mensen komen zo met elkaar in contact. En leren de Nederlandse taal. Hopelijk ontdekken mensen daardoor ook hun talenten en kunnen ze er plezier uit halen. Ze leren hoe ze zelf de oplossing kunnen vinden en helpen er aan mee. Dat maakt hen trots om iets samen voor elkaar te krijgen”.

Op eigen benen

ZOwonen vindt het enorm belangrijk om iedereen de kans te bieden om mee te doen en op eigen benen te kunnen staan. Het is geen doel op zich, maar het kan. De Werkhal biedt mensen de kans om werk te vinden bij een van de betrokken partners. Het brengt mensen structuur, ze leren nieuwe skills en doen ervaring op. Vanuit De Werkhal kunnen ze een duwtje in de rug krijgen. “Onze partner Vidar helpt daar bij. Samen zetten we een klussendienst op om in de wijk klussen aan huis te kunnen doen".

Het werkt

De Werkhal is er voor mensen, die iets voor zichzelf én een ander willen betekenen. Die willen helpen. Willen leren. Zodat ze uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. Maar De Werkhal is er ook voor mensen die een praatje willen maken en even onder de mensen willen zijn. Super toegankelijk en voor iedereen. Er zijn letterlijk geen drempels. En samen. We staan er niet alleen voor, maar hebben elkaar nodig. Een goede buur is beter dan een verre vriend. “Ik hoop dat de Werkhal over een jaar al te klein is en aan uitbreiding toe is. Dan heeft De Werkhal voor mij zijn werk gedaan. Hoe dat er dan uit ziet, weet ik niet. We laten het vooral maar gebeuren. De betrokken mensen en partners maken uiteindelijk De Werkhal”.

Vrienden van De Werkhal

Partners zijn Vrienden van De Werkhal. Ze bepalen zelf wat voor een bijdrage ze aan De Werkhal leveren. Dat kan in de vorm van materialen. Maar ook door het delen van kennis via workshops. Vrienden van het eerste uur zijn Vidar en De Tuinen van Zuid. Wil je ook Vriend van De Werkhal worden? Neem dan contact op met Huub via 046-4209703.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy